Banalny deser walentynkowy

Nie wiem, czy świętujecie taki dzień jak dziś (tak zwane walentynki). Zresztą, on i tak już dobiega końca. Czy dla swojego ukochanego, swojej ukochanej, czy też dla siebie – zróbcie ten deser. Jest niezwykle prosty, robi się go dość szybko, a smakuje wybornie. Kokos i czekolada – tego typu połączenia nie mają prawa nie smakować 🙂 Foodporn w czystej postaci. 
Staram się, żeby w mojej diecie nie występowały składniki niemające żadnej wartości odżywczej, typu biała mąka, biały ryż czy cukier rafinowany. Desery uwielbiam słodzić np. daktylami, bananami lub też ostatnio ksylitolem, który poza słodkim smakiem ma właściwości antygrzybiczne i bakteriobójcze. Kosztuje około 30 zł/kg, myślę, że warto w niego zainwestować. Nie słodzę w ogóle kawy, herbaty oraz innych napojów, więc używam go głównie do ciast i deserów. 
Mój pudding z tapioki spełnia wszystkie kryteria przyzwoitego deseru. Jest słodki, mocno czekoladowy, sycący. Przy okazji – zdrowy, jak na deser 😉 Czekolada gorzka 74% i ksylitol sprawiają, że możemy nie czuć się aż tak bardzo winni. Zresztą, jeśli tylko czujecie się winni z powodu jedzenia, polecam solidny trening 😀
Ok, koniec gadania, czas na przepis 🙂
czekoladowy pudding z tapioki 
150 g tapioki (u mnie mniejsze kuleczki)
1 puszka mleka koko 400 ml
1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
1/3 szklanki ksylitolu lub innego dobrego słodziwa
kokos i ziarna kakaowca do ozdoby (lub cokolwiek innego, co lubicie)
(ewentualnie woda do podlania tapioki)
Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy trochę wody (na początek 1/3 – 1/2 szklanki) i zaczynamy gotować na nie za dużym ogniu. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do tapioki. Dodajemy też cukier. Kulki powinny gotować się około 15 minut, ale mogą potrzebować trochę więcej czasu. Zorientujecie się czy są już dobre po konsystencji – masa zrobi się bardziej gęsta. Kiedy już tapioka będzie miękka i przezroczysta, wyłączamy palnik, a masę przelewamy do salaterek, szklanek lub innych naczyń, które lubicie. Ja ozdobiłam swój deser wiórkami kokosowymi i ziarnami kakaowca, ale z dżemem, owocami, czy wegańską bitą śmietaną będzie równie pyszne. 
Najlepiej smakuje schłodzone 🙂
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *