Wegańska biblioteczka – co warto przeczytać?

Kiedy zaczynacie interesować się weganizmem i dietą roślinną, w głowach rodzi się masa pytań. Skąd wziąć białko? Co ja w ogóle będę jeść? Dlaczego warto przejść na weganizm? Drugie tyle pytań będzie się pojawiało, kiedy zaczniecie rozmawiać z innymi ludźmi na te tematy. W większości mięsożerna rodzina i znajomi. W lodówce pustki (w głowie zresztą powoli też…). Wiem, że obecnie wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w Internecie. Jednak mój sentyment do książki papierowej spowodował, że przygotowałam dla Was (naprawdę skromnych rozmiarów) zestaw książek o tematyce wegańskiej, które warto mieć na swojej półce – lub chociaż pożyczyć i przeczytać.

Zacznijmy od samego dołu 🙂 
1. Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell i Thomas M. Cambell II
Biblia weganizmu. Opisuje badania wykonane w latach 80 na Chińczykach, które przekonują, że dieta roślinna jest zdrowsza (a dodatkowo lepsza dla planety i oczywiście zwierząt). 

2. Dieta roślinna na co dzień, Julieanna Hever
Świetne kompendium wiedzy na temat diety roślinnej – prosto od dietetyczki. Dużo informacji na temat witamin i minerałów, wskazówki odnośnie diety dla dzieci, kobiet w ciąży, sportowców i osób starszych oraz duża ilość prostych przepisów.

3. Koniec z dietami, dr Joel Fuhrman
Recenzja tutaj – gorąco polecam 😀 

4. Widelec zamiast noża, Gene Stone
Książka, która jest jakby przedłużeniem filmu o tym samym tytule (oryginalna nazwa Forks over knives). Uważam, że to dobra lektura na początek (koniecznie z filmem). Opisuje historie postaci z filmu, zawiera też przepisy i wskazówki.

5. Zjadanie zwierząt, Jonathan Safran Foer
Praktycznie jedyna książka w tym zbiorze, która nie dotyczy diety, a skupia się na etycznym wymiarze weganizmu. Genialnie napisana, momentami bardzo ciężka. Przyznaję, że ryczałam. Uważam jednak, że jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy uważają, że kochają zwierzęta 🙂

6. Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce,
7. Nowoczesne zasady odżywiania – przepisy mistrzów, Leanne Campbell
Obydwie książki to zbiory przepisów na potrawy w nurcie niskotłuszczowego i niskoprzetworzonego weganizmu. Dużo ciekawych pomysłów, w dużej mierze inspirowanych kuchnią meksykańską.

8. Słodka pułapka, dr Robert H. Lustig
Recenzję znajdziecie tutaj 

9. Kuchnia wegańska, Celine Steen i Joni Marie Newman
Perełka, którą otrzymałam jako prezent urodzinowy. Książka, która uczy, jak zastępować niewegańskie składniki w potrawach. Znajdziecie tam nawet przepis na roślinne żeberka. Jak dla mnie czad.

10. Jedz i biegaj, Scott Jurek
Nieważne, czy biegasz, czy nie – po lekturze tej książki zaczniesz. Bardzo inspirująca historia jednego z najlepszych ultramaratończyków. Koleś śmiga po 200 km. Książka jest napisana w stylu autobiografii, zawiera także ulubione przepisy Jurka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four + eleven =